Dit delen:

" />
Back to home
in .... en meer!!!

Falabella’s en spaghetti-bandjes

  • 10 juni 2018
  • By leontien
  • 0 Comments
Falabella’s en spaghetti-bandjes

Toen de voorzitter van het Falabella-stamboek, mevrouw Reina Knaap-Mulder, mij jaren geleden vroeg of ik de keuringen van hun stamboek wilde gaan fotograferen had ik om eerlijk te zijn nog maar zelden van dit ras gehoord.
Ik viel dan ook, meteen al bij het eerste telefoongesprek, gigantisch door de mand door de dieren consequent ‘pony’s’ te noemen. Erg fout, want Falabella’s zijn exclusieve kleine paarden, van origine afkomstig uit Argentinië.

Kort na mijn gesprekje met Reina nam Harry Welling contact met me op om me verder te informeren over wat de bedoeling was. En, zei hij: ‘het gaat er daar heel anders aan toe dan je gewend bent op  keuringen, hoor’. Dat bleek een waar woord.

Alg. Europees Kampioen 2016: Azur Resto Caqzador, f/e Stal Jaegersrust -Oldeberkoop

Om te beginnen was de locatie – thuis bij familie Knaap – bijna onwerkelijk mooi. Ik had nog nooit zoiets gezien. Het eerste wat ik bij aankomst in beeld kreeg was een prachtige monumentale boerderij met een rieten dak en een grote tuin, die volop in bloei stond. In het aangrenzende bos waren weides, fraai afgezet met houten afrasteringen, en stalletjes die dit woord een hele nieuwe dimensie gaven; zeg maar de Koninklijke Stallen, maar dan in aangepast formaat. Ik geloofde mijn ogen amper.

Stoeterij Anté: veulen met Joëlle Bouwmeester

Onder de luifel van de aan de boerderij gebouwde stallen stonden grote tafels met broodjes, koeken, kersen en ander fruit, (fris)drank, snacks…. Etc. etc…. En ik, zei ze blij, mocht daar onbeperkt gebruik van maken.

Ook qua keuring zelf ging alles ‘anders dan op andere keuringen’. Om te beginnen hadden de eigenaren een andere band met hun paardjes. Streng corrigeren was nergens aan de orde.
Misschien als gevolg van het vertrouwen wat de paardjes in hun eigenaren hadden waren de dieren zelf – een uitzondering daargelaten – vrijwel nergens van onder de indruk. Als ze zetels toegewezen gekregen hadden waren ze daar ongetwijfeld op hun gemak in gaan zitten. Waarschijnlijk met in de ene hoef een cocktail en in de andere een wortel while beschaafd converserend met hun concurrenten.

paardje met beste draf 2016: Rosa del Charco, f: Stoeterij Del Charco, Goes, e: Stoeterij El Pantano, Holten

De voorbrengers van Falabella’s dienden (en dienen) en in het zwart gekleed te zijn.
Bovendien werd er jarenlang, zwart op wit, via de keuringsvoorwaarden op gewezen dat ‘hemdjes met spaghettibandjes’ niet toegestaan waren; ergo: ook de kleding diende stijlvol te zijn.

kampioen merries 3 j eo: Merrylegs Joya Ludica, f: Merrylegs Falabellas – Kernormand d’ en Bas Frankrijk, e: Gabriella Szöke – Kovács – Pustazamor Hongarije

Na een aantal jaren werd de jaarlijkse keuring verzet naar Stal Zegwaard. Ik kreeg daar, meteen al bij aankomst, de schrik van mijn leven. Want, wat bleek: men deed daar aan valet parking. Mijn stokoude Suzuki, die al even geen stofzuiger of wasstraat meer had gezien, werd ter plekke overgenomen door een medewerker. Het siert de man dat hij geen spier vertrok toen hij Suzi parkeerde tussen automobielen zoals Lexis, Landrover, BMW, Mercedes enzovoorts….  maar ik had op dat moment best even onzichtbaar willen worden.

Helemaal over uit Hongarije voor de keuring

Tegenwoordig verandert de locatie van de keuring nogal eens. Ook de grandeur van de eerste jaren is ondertussen iets verminderd.  Ik heb het idee – maar daarin kan ik het mis hebben – dat de Falabella een iets minder ‘elitair’ diertje begint te worden, wellicht ook omdat er uiteraard nu veel meer in Nederland zijn dan in de beginjaren.

‘Als ik ga zitten gaat hij liggen’, zei ze. En ja hoor…

Ooit las ik in het boek ‘Polo’ van Jilly Cooper dat polopony’s in Argentinië vaak vastgebonden werden in de brandende zon – zonder water – om op die manier hun karakter te breken. De  levensomstandigheden van de Falabella’s hier vormen het andere uiterste van dit spectrum; ze zijn, net zozeer als een hond, lid van het gezin.

Carancho del Charco, kampioen hengsten 2017, f: Stoeterij Del Charco, Goes, e: Stal El Pescador, Zoutelande

jeugdkampioen hengsten: Rzadkiewa F. Romeroe, f: Stoeterij Rzadkiewa Arabian&Falabellas – Ellemeet, e: Stoeterij Hooijdonkhof, Grobbendonk (B)

Algemeen Europees Kampioen 2017: J&R Stables Evita, f/e J&R Stables, Avenhorn (prof. voorgebracht door Bram Koster)

de meeste Falabella’s in Nederland zijn net zozeer lid van de familie als een hond (hond van Miranda Belder)

 

Bijgesloten foto’s zijn gemaakt op de meest recente keuringen (2016 en 2017).

Voor meer informatie, ga naar: Falabella Stamboek Europa

By leontien, 10 juni 2018
Advertentie:
Advertentie:
Adverteren
Uw/jouw advertentie hier? Vraag naar de mogelijkheden!
Hoi!
Leuk dat je naar mijn blog kijkt!